AMOR FATI

Digitale, interactieve kerstvoorstelling 2020

‘Dat wat je niet kunt veranderen moet je accepteren, maar dat wat je niet kunt accepteren moet je veranderen’, bedachten Flip Noorman en  Arlon Luijten tijdens het maakproces van AMOR FATI, de beoogde kerstproductie van 2020 voor Theater Walhalla. Geïnspireerd op Nietzsche’s beroemde uitspraak, Heb het Lot Lief,  laten de makers in een spectaculaire digitale voorstelling on demand zien hoe je dat doet. Want hoe geef je jezelf over aan het lot, als je zo verlangt om je oude leven weer op te pakken? Een muziektheatervoorstelling die je aan het denken zet. Precies wat we nu allemaal hard nodig hebben.

Het lot dwong ook Werkplaats Walhalla nieuwe vormen van theater maken op te zoeken. Werkplaats Walhalla, muziektheater-talent Flip Noorman en regisseur Arlon Luijten zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en bedachten vrijwel direct tijdens de quarantaine een nieuwe vorm voor de voorstelling.

AMOR FATI wordt een digitale muziektheatervoorstelling die zich begeeft op het snijvlak van een online game, een spectaculaire theaterregistratie en uitdagende, fysieke en mentale opdrachten – met waanzinnig goede muziek. In samenwerking met studenten van de HKU Games en Interactie zal er een digitale omgeving gecreëerd worden waar het publiek van AMOR FATI spelenderwijs gestimuleerd wordt de voorstelling zelf door te lopen en het moraal te ontdekken. Scènes uit de voorstelling worden digitaal nagebouwd en ondersteund door verschillende games.

Flip Noorman had nog nooit eerder een voorstelling geschreven. Uitgedaagd door Werkplaats Walhalla en gecoached door Maria Goos is hij er in geslaagd een heel bijzonder scenario te schrijven. Een musical noir zoals hij het zelf noemt. Als regisseur maakt Arlon Luijten veelvormige en gelaagde voorstellingen (muziektheater, opera, installaties en events) die conceptueel geconstrueerd, en tevens doorspekt zijn met een grote theatraliteit en spectaculaire show-elementen. Op deze manier stelt hij het idioom uit de zogenaamde hoge -, en lage cultuur op de proef en daagt verschillende doelgroepen uit in hun kijkgedrag en -ervaring. 

Tekst, liedteksten en muziek: Flip Noorman
Tekstadvies: Maria Goos
Regie: Arlon Luijten
Choreografie: Jasper van Luijk
Arrangementen: Thierry Castel
Regie- en productieassistentie: Esmee van Liere
Spel: Flip Noorman, Harriet Stroet, Alexander Brouwer, Sky Lemmer
Muziek: Flip Noorman, Joost Wesseling, Jorn ten Hoopen, Thierry Castel
Decor: Jan Neggers
Kostuums: Isabel Shulz
Fotografie/beeld: Lenny Oosterwijk
Camera/edit: Korrel Film
Game/digitale omgeving: Mark Meerssman, Laura Treurniet, Lorenzo Harteman, Manon Blanke, Marciano Sordam,Nikita Materman onder leiding van Sytze Schalk

 

Flip Noorman

Muziektheatertalent

Flip Noorman, de rijzende ster in de poëtische Nederlandstalige muziek, is bij het Walhallapubliek een geliefde jonge maker, die uitstekend aanvoelt waar het door wordt geprikkeld en geënthousiasmeerd. Hij won in 2014 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams KleinkunstFestival. Met zijn band De Noormannen speelt hij vaak theaterconcerten. Met zijn hommage aan Leonard Cohen, die zijn grootste inspiratiebron is, ging hij in Kantine Walhalla in première en speelde hij in seizoen 2019-2020 in een uitverkochte tournee in Nederland. 

*

Arlon Luijten

Regisseur | Game-designer | Researcher

Arlon studeerde aan de Toneelakademie Maastricht en ontving bij het afstuderen de Hustinxprijs. Arlon ontwikkelt theatrale speelvelden die de wereld binnen en buiten het theater overbruggen, en die elementen combineren uit opera, theater, amusement, mythologie, serious gaming, technologie, onderzoek en onderwijs. Hij daagt publiek, burgers, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers en overheid uit om hierin samen te werken. Als regisseur maakt Arlon veelvormige en gelaagde voorstellingen (muziektheater, opera, installaties en events) die conceptueel geconstrueerd, en tevens doorspekt zijn met een grote theatraliteit en spectaculaire show-elementen. Op deze manier stelt hij het idioom uit de zogenaamde hoge -, en lage cultuur op de proef en daagt verschillende doelgroepen uit in hun kijkgedrag en -ervaring.

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief