The Kid Dynamite Story

Een muzikale voorstelling voor de hele familie!

The Kid Dynamite Story is een verhaal van alle tijden en alle werelden. Een verhaal over hoe het is om te leven – of beter gezegd te overleven – in een oorlog. Over vervolgd worden vanwege je geloof, huidskleur of geaardheid. Ook in Nederland gebeurde dit, tijdens de Tweede Wereldoorlog. En vandaag de dag gebeurt het nog steeds, op verschillende plekken in de wereld.  

Saxofonist Arthur Parisius, beter bekend als Kid Dynamite, speelde zijn swingende jazz tijdens de Tweede Wereldoorlog in Club Belvedère op Katendrecht. Was dat zo bijzonder? Nou en of! Jazzmuziek was namelijk verboden door de Duitsers. Bovendien was Kid Dynamite een van de eerste Surinamers in Nederland. Hij was anders. Ook daarom was het voor hem een gevaarlijke tijd. Toch speelde hij zijn muziek. En trok hij zich niets aan van de bezetters. 

In een kamer, op de zolder boven de club, luisterden de fotograaf Wally Elenbaas, zijn joodse vrouw Esther en het joodse meisje Sjiffra mee. Ze hadden zich daar verborgen en hielden zich stil. Ze mochten immers – omdat ze Joods waren – niet gevonden worden. 

In The Kid Dynamite Story nemen vijf jonge acteurs je mee naar Club Belvédère in de jaren 40. De jazz muziek – gespeeld door een live-band – schalt vrolijk door de ruimte, maar daarachter schuilen angst, boosheid en verdriet. De persoonlijke verhalen van het huis en zijn bewoners komen tot leven, er wordt gezongen, gedanst, gelachen én gehuild.  

Hoe moeilijk is het om te moeten onderduiken en afscheid te nemen van je vader en moeder?  En je voelt wat de angst om verraden te worden met je doet. Gelukkig is er muziek en zijn er mensen om je heen die de moed hebben om zich te verzetten tegen de bezetters. Gewone, maar dappere mensen. Zoals de buren, jij en ik. 

Medewerkers:

Regisseur Hans Thissen
Regie-assistente Martine van Ditzhuyzen
Script Bram Klein
Spel Gianni Noten, Zahra Ouajil, Marnel de Rooij, Natasha Scheepers en Niek van der Deijl
Muziek Bart Wijtman
Vormgeving Annemarie Fok
Licht Paul van Laak
Productie Femke Schot en Sjaak Overveld
Educatie Joran Koster

Bram Klein

Bram Klein schrijft al ruim tien jaar voorstellingen voor Theater Walhalla. Het begon met kindervoorstellingen en in 2016 schreef hij de theaterserie Café de Kapenees. In het kader van Theater na de Dam schreef hij het toneelstuk The Kid Dynamite Story dat voor Rotterdamse schooljeugd werd opgevoerd in Werkplaats Walhalla. Samen met Bart Wijtman en Joris Lutz maakt hij de kinderboekenserie over de hond Fred van Honderloo. In 2017 verscheen zijn roman De Gestolen Zegel.

**

De Nieuwe Maan

Interview met schrijver Bram Klein

Scenefoto’s

Foto’s door Jaap Reedijk

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief