Op De Barricade Van Het Hart

Geen hart blijft onberoerd.

Zonder Pedofielen geen Popmuziek is de debuutsingel van Elfie Tromp ft. Hang Youth uit op alle streamingkanalen. Het lied is deel van haar muziekshow Op de Barricade van het Hart die op 11 februari 2023 in première gaat in Werkplaats Walhalla, Rotterdam. 

15 was ze, toen Elfie op een online chatroom haar eerste grote liefde ontmoette. Een muzikant die haar niet alleen haar eerste gitaar gaf en mee het podium op nam, maar ook twee keer zo oud was als zij. Pas toen ze zelf 30 was keek ze achterom en vroeg ze zich af: wat gebeurde daar? Dat wat zij al die jaren liefde had genoemd, had veel weg van machtsmisbruik. Ze maakt de rekening op met haar debuutsingle Zonder Pedofielen geen Popmuziek en ziet dat wat haar is overkomen, in een grotere lijn van grensoverschrijdend gedrag staat dat nog steeds wordt geromantiseerd in mainstream muziek.  

Samenwerking Hang Youth
Humor en woede, dat is wat het werk van zowel Elfie Tromp, als de activistische punkband Hang Youth kenmerkt. Samen schreven zij twee songs die op haar te verschijnen album later dit jaar en in haar activistisch muziekshow Op de Barricade van het Hart gespeeld zullen worden. De muziekshow Op De Barricade van het Hart speelt van 9 t/m 19 februari in Werkplaats Walhalla en gaat in de toekomst op tournee langs Nederlandse theaters en festivals.

Op de Barricade van het Hart
Het afgelopen jaar schreef Elfie met meerdere geëngageerde, Nederlandstalige artiesten protestliederen voor deze tijd. Zo werkte ze samen met Hang Youth, Eva van Manen, Flip Noorman, Sven Ratzke en Theo Nijland. Hun schrijfproces en zoektocht naar engagement in muziek is hier terug te luisteren als podcast onder de gelijknamige titel.

Elfie Tromp
Elfie Tromp is schrijver, theatermaker en performer. Haar werk laat zich het beste omschrijven als feministisch punkcabaret. Geen maker waar het publiek bij achterover leunt,  maar iemand die je prikkelt en uitdaagt. Waarbij je op het puntje van je stoel zit om te zien wat ze nu weer gaat doen. Ze speelde eerder met haar werk op o.a. De Parade, Oerol, over het IJ, Lowlands en De Karavaan. Als schrijver publiceerde ze drie romans en een dichtbundel, waarvan Pietà de meest recente is. Ze was o.a. ambassadeur van de Week van het Nederlands in 2021, Zomerdichter in 2020, schreef het jeugdboekenweekgeschenk én het Rotterdams boekenweekgeschenk.

“Zinderende muziek, mooie liedjes, slimme overgangen en observaties”
-Volkskrant (over NIET VANDAAG SATAN)

#Punkcabaret | #Feministisch

Tickets & info over de voorstelling:

Op De Barricade Van Het Hart – Elfie Tromp

Podcastafleveringen

Beluister hieronder alle afleveringen terug

Aflevering 1 – Laurens Ham

Schrijver en performer Elfie Tromp duikt samen met expert Laurens Ham in de geschiedenis van het protestlied. Wanneer is een lied een protestlied, zijn daar regels voor? En moet je per se links zijn, of kan rechts ook? En nog belangrijker: hoe maak je zelf een goed protestlied voor deze tijd?

Aflevering 2 – Sven Ratzke

In deze aflevering is zanger en performer Sven Ratzke te gast, een voorbeeld voor Elfie als het om performen gaat. Ze praten over muzikale keuzes, de eenling en autonomie als performer. Met natuurlijk muziek van Sven met band én een nummer van Elfie, waar ze samen met Sven aan gewerkt hebben.

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief