Sultan in de Maan

Muzikale familievoorstelling online bij u thuis

Sultan in de Maan is een online familievoorstelling over de sultan van Marokko die tijdens de Tweede Wereldoorlog een heldendaad heeft verricht. Wanneer de bevelhebber van het Franse leger in Marokko sultan Mohammed V het bevel geeft alle Marokkaanse Joden gevangen te nemen en ze daarna te verschepen naar de Duitse concentratiekampen, moet de sultan een beslissing nemen. Hij realiseert zich dat hij een kant moet kiezen. Hij kiest voor zijn volk. Zijn boodschap aan de Franse bevelhebber is: “in Marokko wonen geen Joden. Hier wonen uitsluitend Marokkanen. Ik neem niemand gevangen.” Hiermee redde sultan Mohammed V het leven van 250.000 joodse Marokkanen.

Dit inspirerende, waargebeurde verhaal is het uitgangspunt voor de online theatervoorstelling Sultan in de Maan. Met deze geschiedenis op de achtergrond worden de joodse Mira en Mustafa, die moslim is, verliefd op elkaar. Terwijl de sultan listen verzint om zijn joodse bevolking uit handen van de nazi’s te houden, bloeit deze liefde op. Maar mag hun liefde bestaan? Of moeten joden vooral met joden trouwen, en moslims met moslims?

Sultan in de Maan vertelt een liefdesverhaal dat gaat over saamhorigheid en verbroedering. Bovenal laat Sultan in de Maan zien dat de Tweede Wereldoorlog niet alleen een aangelegenheid was van Nederland of Europa.

Sultan in de Maan wordt gespeeld door Zahra Ouajil, Zahra Lfil, Said El Abboudi, Zouhair Mtazi en Sebastiaan Frowijn.

Regie: Khouloud Zaher
Script: Bram Klein
Muziek: Bart Wijtman
Kostuumontwerp: Dorine van IJsseldijk
Decorontwerp: Udo Thijssen
Beeld: Sebastiaan de Ruiter
Film: Korrel Film
Cinematografie: Stefan Mandersloot
Camera assistent: Barend Meihuizen
Montage: Sid Zeno Duit en Caylee Nielen
Productie Korrel Film: Nynke Bonnema
Foto Khouloud: Sebastiaan Frowijn

Mede mogelijk gemaakt door het Vfonds (met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij), Stichting Droom en Daad, VSBfonds, St. Elise Mathilde Fonds, G. Ph. Verhagen-Stichting, Solidarodam, Stichting Rozenhof en Janivo Stichting.

Makers

Khouloud Zaher
regisseur

Khouloud Zaher (1984) beweegt zich binnen een artistieke driehoeksverhouding. Spelen, maken en doceren. Met een liefde voor onderzoek en inter- en multidisciplinair werk pakt ze alles aan dat op dat moment nodig is om het verhaal te vertellen. Beweging, tekst, muziek, you name it.

In de loop der jaren is Khouloud (onder andere) te zien geweest in Power to the People van Dox, Exhibit B van Third World Bunfight en Parsifall van Tryater. Momenteel is ze te zien in de voorstelling FAIR! van ID Theatre Company en de voorstellingen binnen het project Wij Zijn Nederland, een initiatief van Het Nationale Theater. Hiernaast regisseert en doceert ze aan Theaterschool Rabarber in Den Haag. Binnen deze rol is ze hoogst betrokken als het gaat om cultuur en educatie. Ze zet zich in om verhalen en niet-westerse (kunst)geschiedenis te (her)introduceren. In plaats ons te concentreren en te blijven leunen op kwantiteit, wil Khouloud juist de kwaliteit openbaren als het gaat om niet-westerse kunst en verhalen. ‘We kunnen zoveel meer over elkaar te weten komen’ is haar motto.

*

Bram Klein
script

Bram Klein schrijft al ruim tien jaar voorstellingen voor Theater Walhalla. Het begon met kindervoorstellingen en in 2016 schreef hij de theaterserie Café de Kapenees. In het kader van Theater na de Dam schreef hij het toneelstuk The Kid Dynamite Story dat voor Rotterdamse schooljeugd werd opgevoerd in Werkplaats Walhalla. Samen met Bart Wijtman en Joris Lutz maakt hij de kinderboekenserie over de hond Fred van Honderloo. In 2017 verscheen zijn roman De Gestolen Zegel.

Trailer Sultan in de Maan

Bekijk hieronder de trailer van de voorstelling

Online te zien

Sultan in de Maan is van woensdag 21 april t/m 17 mei 2021 te zien op een moment dat voor u uitkomt. Kaarten voor de digitale voorstelling kunnen gekocht worden via theaterwalhalla.nl

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief